Kora őszi kerti munkálatok (67) - (63) - (62)

Kora őszi kerti munkálatok

Kora őszi kerti munkálatok

image

Október közepén már érezhetően visszaesik a hőmérséklet. A kertekben, parkokban a lombok elsárgulnak, lehullnak. A növények nyugalmi állapotba kerülnek,- és ekkor kezdődhet a kinti növények átültetése, telepítése, metszése, ápolása.

Nézzük meg kertünket több oldalról (terasz, kapubejáró, ház ablaka). Gondoljuk végig, hogy mi is a célunk kertünkkel? Növényeinkkel általában kettős célt szeretnénk elérni,- díszítsen egész évben és persze a szomszéd se lásson be hozzánk. Ahhoz, hogy egész évben díszítő növényeink legyenek, akkor az örökzöldek és a fák tervezésével kezdjük. Ennek oka, hogy nagy felületen díszítenek, így meghatározzák kertünk alakját, elrendezését. Érdemes elsőként a kerítés mentén kialakítani az élő sövényeket, majd második lépésként a kert fontosabb helyeire fákat/gyümölcsfákat telepíteni.

Bizonyára Önben is felmerül a kérdés, hogy miért éppen ősszel ültessünk. Ahhoz, hogy a növényeink legnagyobb eséllyel megeredjen kertünkben, az optimális időpont amikor már nem hoznak új hajtásokat, gyökerük sem fejleszt már újabb hajszálgyökereket. Első lépés a növények kiválasztása, vásárlása. Fontos, hogy olyan helyen,- faiskolában vásároljunk ahol a szép, látványos növények mellett szakértő eladók is segítségünkre vannak.Már hallom is a kérdést,- milyen örökzöld sövénynövényt vásároljak? Tuját?Igen, a köztudatban minden örökzöld sövény tuja. Engedje meg, hogy egy kis segítséget adjak az egyre szélesedő választék eligazodásában.