Konténeres fenyőfa, az élő karácsonyfa gondozása az ünnepek alatt és után (304) - (63) - (62)

Konténeres fenyőfa, az élő karácsonyfa gondozása az ünnepek alatt és után

Konténeres fenyőfa, az élő karácsonyfa gondozása az ünnepek alatt és után

image

Gyors ütemben közeleg a karácsony és évről évre egyre többen döntenek az edényes fenyőfa vásárlása mellett. Ha odafigyelünk rá és betartjuk az alábbi jó tanácsokat, tavasszal kiültethetjük a kertbe, vagy következő karácsonykor megint feldíszíthetjük.

Öntözni kell, nem szabad hagyni, hogy a földje kiszáradjon! Mind az edényes, mind a kiültetett örökzöldek esetében fontos tudni, hogy nem csak nyáron szükséges az öntözés, hanem télen is, ha csapadékban szegény a tél. Főleg ha bent a lakásban tartjuk karácsonyfaként, mivel a fenyőféléknél télen se áll le a nedvkeringés, csak lassul.

Ne feledkezzünk meg a fenyőfánk szabadból a lakásba való beszoktatásáról!

A megvásárlást követően és a az ünnepekre való feldíszítést megelőzően szükség van egy beszoktatási időszakra, azaz a fánkat egy átmeneti helyen tároljuk az ünnepekig. Ez az átmeneti hely legyen hűvös (10-15 fok közötti), kellően megvilágított, pl. egy garázs, beépített terasz, fűtetlen szoba. A beszoktatási időszak hossza a decemberi időjárástól függ. Ha december folyamán már napközben is mínusz fokok uralkodnak, akkor legalább 2 hetes beszoktatási időre van szűkség, de ha szelíd a december, azaz csak éjszak van mínusz, akkor elégséges a 4-5 nap is.

Ha a vásárolt konténerében (edényében) marad a fenyőnk, ne felejtsünk alátétet tenni alája, mert az edény alja lyukas. Ha más edénybe szeretnénk átültetni, lehet, de fontos annak az edénynek is az alját pár pontban meglyukasztani, hogy túlöntözés esetén legyen ahol a többletvíz mennyiség eltávozzon. Mindenképp tegyünk alátétet a konténer alá!

Amennyiben lehetséges a lakás jól megvilágított, fütőtestektől távoleső pontjába helyezük el a konténeres karácsonfánkat!

Figyeljünk oda úgy feldíszítéskor, mint leszedéskor, hogy a fánk ágai ne sérüljenek, ne törjenek le. A tűlevelűek lassan és nehezen, vagy akár egyáltalán nem újulják ki a töréseket, metszést.Csúcsdísznek olyant válasszunk, amelyet a fenyő sérülése, visszavágása nélkül fel tudunk helyezni. A csúcshajtást nem szabad visszavágni! Ha a csúcshajtást visszavágjuk, a fa növekedésében torzul, elveszíti szimmetrikus formáját. Ha mégis elveszíti csúcshajtását tudunk segíteni rajta. A letört résznél mindig kerül pár felfele törekedő hajtás, ezekből válaszuk ki a legerőteljesebbet, szorosan melléje függőlegesen szúrjunk le egy karót a földbe és kössük hozza, egy pár éven belül a kötözött hajtás új vezérhajtássá nevelkedik.

Az ünnepek lejártával ne vigyük ki egyből a meleg lakásból a hidegbe, de ne is hagyjuk a fűtött szobában a kiültetésig, hanem lassan szoktassuk ki (edzeni kell) a fenyőnket! Eleinte pár hétre helyezzük el a lakás hűvösebb, de megvilágított pontjába, pl. előszoba, beépített fűtetlen terasz, fűtetlen garázs stb. Pár hét leteltével átkerülhet egy még hűvösebb helyre, például február elején kirakhatjuk már a védett nyári teraszra.

Kiültetni majd csak a hó elmúltával lehet, március folyamán!

Amennyiben valaki több évig edényben szeretné nevelni, hogy az elkövetkező pár évben is konténeres karácsonyfája legyen, nehézségek nélkül megoldható. Ebben az esetben 2 évente ajánlott nagyobb edénybe átültetni, rendszeresen öntözni télen, nyáron (minden nap!), a nyár folyamán biztosítani kell a növény megfelelő tápanyag ellátását és minden évben a fentiekben leírtak alapján lassan be és kiszoktatni.

Meghitt karácsonyi ünnepeket kíván a Natural Garden csapata!